Ruokalista noudatteli tuttua linjaa. Lounaat valamistuivat ruokatermoksiin aamupalalla kiehautetun veden voimasta. Kaikki mitä voitiin kuivatettiin etukäteen kuivurissa, halvan sähkön aikana saunan lauteilla tai uunissa. Kun vaelluspäiviä oli viisi niin vakioreseptikirjasta voitiin jättää muutama ruokalaji tekemättä.
Lounaille ostettiin kana- ja lihanuudelit isompina pusseina. Nuudelit turposivat sen verran että pienempikin nuudelipussi olisi käynyt hyvin.
Omena ja mustikkpaistoksissa kattilan suojana käytetään leivinpaperia, koska muuten rasva-sokeri-kaurahiutalesekoitus palaa kattilan pohjaan ja tiskivuorossa olevalta oppii runsaasti uusia kirosanoja. Nyt kun käytössä oli bensakeittimet, niin leivinpaperin reunojen on syytä pysyä kattilan reunojen sisäpuolella. Ulkopuolella lämpö kävi liian korkeaksi ja leivinpaperi sytähti palamaan samaan aikaan kun rasvaa sulateltiin. Palo kyllä sammui, mutta iltapala jäi syömättä. Lisukkeeksi tarkoitettu vaniljakastike sopi aivan mainiosti aamupalan pussipuurojen kylkiäiseksi.
Käytössä oli kaksi bensakeitintä, joita varten oli varattu 6 litraa puhdistettua bensaa. Varalla oli yksi trangian kaasukeitin. Bensan kulutus oli alkureissusta yli 1,5 litraa vuorokaudessa 5 hengelle. Kaikki vesi jouduttiin sulattamaan lumesta. Jotta aamutoimiin ei menisi tunteja, niin illalla termokset täytettiin kiehautetulla vedellä, joka sitten aamulla kieuhautettiin uusiksi ja käytettiin lumensulatuksessa siemenvetenä.
Keittiöpiste auringon laskiessa |
Käytännössä sulatimme illalla noin 10 litraa vettä ja valmistimme päivällisen sekä iltapalan. Jotain tiskivesiäkin oli tarve sulattaa. Aamulla samaiset 10 litraa uudestaan kiuhuvaksi. Sen lisäksi aamupuuroon ja kahviin tarvittiin vettä, juomapullot täytettiin, lounaskeittoihin meni n. 2,5 litraa ja turvotusastioihin vielä n. 2 litraa.
Vedensulatukseen saatiin helpotusta toisessa yöpymispaikassa. Kun kaivoimme teltan makuutilan edustalle toimintatilaa, niin emme päässeet kuin 30 cm syvälle ennen kuin osuimme jäähän. Jään pinta oli kostea. Tästä syystä kokeilimme telttojen takaa kaivaa kuopan ja jään pintaa kopauttelimme jäähakulla. Hakku meni aika helposti jään läpi ja saimme aikaan vesikuopan. Paikasta oli vaikea arvioida kuinka seisovaa vesi oli jään alla, mutta koska jäätyminen ei ollut mennyt pohjaan saakka, niin jotain veden liikettä jään alla tapahtui.
Yhtenä aamuna sulatimme vettä trangian kaasullakin, koska näytti siltä että bensan kulutus oli aika runsasta. Lopputulema oli että bensaa jäi yli litran, jolloin kulutus oli luokkaa 0,25 litraa per vrk (4 vrk x 5 henkeä). Laskelmissa pitää huomioida että lähdimme maastoon tunturihotellilta termarit täynnä kiuhuvaa vettä, joten ekan päivän kulutukseen mennyt vesi lämmitettiin sähköhellalla. Aika monella meistä oli käytössä Thermoksen juomatermarit, jotka ovat menestyneet testeissä. Testien lisäksi toimivat myös käytännössä.
10 eur purkki, kiinnostaisiko ? |
Tunturihotelleilta on mahdollista ostaa ruokatarvikkeita. Vertailukohdaksi voidaan ottaa Bullens pilsner korv säilykepurkki. Itse tuote testattiin Lemmenjoen kesävaelluksella 2021. Testin perusteella emme ostaneet tuotetta varastoon laatikkokaupalla. Storulvånissa tölkin päällä oli kaksi hintalappua 100 skr ja 50 skr, joista jälkimmäinen osottautui todelliseksi hinnaksi. Sylarnassa tuotteen hinta oli 700 - 800 skr välissä. Ihmisten ilmoilla Norrtäljen isossa ICA:ssa purkin olisi saanut mukaan 25 kruunulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti